Csángótúra 2012

 

2012. április 28-május 1 közötti időszakban került megrendezésre a második Csángótúra.

A túra során olyan közösségeket szerettünk volna érinteni, akikkel kapcsolatban vagyunk, és nagy ínségük volt bizonyos természetbeni támogatásokra. Így jutottunk el Hejőszalontára, Berettyóújfaluba, Zsobokra, Kolozsvárra, Gyergyószentmiklósra, Tusnádfürdőre, Csíkszenttamásra, Csíkszeredára, Csíksomlyóra, Csíkdánfalvára és a legkeletibb csángó településre, Magyarfaluba.

 

Az adományokból egy 24 tonnás kamiont pakoltunk tele és osztottuk szét a közösségeknek. Nagyon sok ruhaneműt, tisztálkodó szert tudtunk adományozni. A dunabogdányi ácsok segítségével három hintát is fel tudtunk állítani.

Mosógépeket, hűtőszekrényeket, háztartási kisgépeket, számítógépeket, nyomtatókat, játékokat és bútorokat is sikerült gyűjtenünk, aminek szintén nagy hasznát látták a határon túliak.

 

Mivel igen sok kilométert kellett utaznunk, ezért az utunk a következőképp alakult:
Az első nap a Bánffyhunyad melletti Zsobokon (Jebucu) volt a szállásunk.
A második nap Zsobokról, Kolozsvár érintésével Gyergyószentmiklósig mentünk. Itt a kamionunkat két teherautóba átpakoltuk.
A harmadik nap a csapat kétfelé vált, egyik része csángóföldre, Magyarfaluba (Arini) ment, a másik része a csíki vidéket járta be Tusnádfürdőtől egészen Gyergyószentmiklósig.
A negyedik nap, május elsején tértünk haza otthonainkba.

 

Tapasztalataink azt mutatják, hogy nagy szükség van ezekre a célzott adományokra. Több olyan gyermekotthon van, ami nagy figyelmet kap a magyar emberek részéről, de akik ebből kiszorulnak, a napi megélhetéssel küzdenek. Mi tudatosan szeretnénk a figyelemből kiszorult gyermekotthonok felé fordulni, és lehetőségeinkhez képest az ő ínségüket enyhíteni.

Mindenkinek köszönjük a támogatást!